Web Analytics Made Easy - Statcounter

در شرایط اقتصادی کنونی، دیپلماسی اقتصادی ایران با کشورهای همسایه منطقه یکی از مسائل حائز اهمیت و اولویت های دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران است. یکی از کشورهای پیشرو در توسعه اقتصادی و دارای ظرفیت های گسترده برای افزایش همکاری های اقتصادی، کشور ترکمنستان است.

گروه اقتصاد کلان بازارنیوز: فاطمه چراغلو:جمهوری ترکمنستان کشوری محصور در خشکی واقع در آسیای مرکزی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کشور از شمال با قزاقستان و ازبکستان و از جنوب با افغانستان و ایران همسایه است و از غرب از طریق دریای خزر با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه، مرز آبی دارد. ترکمنستان با ۴۸۸ هزار کیلومتر مربع وسعت، ۵۲ امین کشور پهناور جهان است. همچنین ترکمنستان با بیش از ۶ میلیون نفر جمعیت،  ۱۱۳ امین کشور پرجمعیت جهان است. ترکمنستان در میان کشورهای جهان، جایگاه چهارم را در میزان ذخایر ثابت گاز طبیعی دارد. فساد و شاخص مردم‌سالاری پایین، از مشکلات اساسی این کشور است. ترکمنستان اقتصادی رو به رشد دارد و با توجه به منابع سرشار نفت و گاز و پنبه از طریق سرمایه‌گذاری مشترک صنایع پایین دست را گسترش داده‌ است و جزء معدود کشورهایی است که فراورده‌های نفتی صادر می‌کند و با فراوری محصول پنبه و با اتکا به نیروی کار خود صنایع فعال نساجی پیشرفته‌ای دارد که از بازار فروش بالایی در سطح جهان برخوردار است و با فروش سالانه مقدار زیادی گاز به کشورهایی چون اوکراین و روسیه اقدام به کسب درآمدهای سرشار می‌کند.

شکل(1): نقشه کشور ترکمنستان با کشورهای همسایه

وضعیت تجارت خارجی ترکمنستان

ترکمنستان حدود 7.8  میلیارد دلار کالا به سرتاسر جهان در سال 2020 صادر کرد. این حجم از صادرات نشان دهنده کاهش 2.3٪ از سال 2016 و کاهش 29٪ از سال 2019 تا 2020 است. همچنین ترکمنستان مازاد تجاری 4,45 میلیارد دلاری را در سال 2020 ثبت کرد. بنابراین ترکمنستان در سال 2020 در رتبه 81 قرار گرفت. جدول (1) تراز تجاری کشور ترکمنستان را در سال­ های اخیر نشان می­دهد:

در ادامه وضعیت تجارت خارجی ترکمنستان در دو بخش واردات و صادرات تشریح می شود.

وضعیت واردات به کشورهای همسایه

واردات در ترکمنستان از 3,07  میلیارد دلار در سال 2019 به 3,36 میلیارد دلار در سال 2020 افزایش یافت. جدول (2) نشانگر مهمترین اقلام  وارداتی  ترکمنستان از کشورهای همسایه در طول سال مالی 2۰20 است.

 

مجموع واردات از کشورهای همسایه حدوداً200 میلیون دلار بوده است. بیشترین سهم واردات کشور ترکمنستان  به ترتیب از کشور روسیه با محصولات قطعات خودرو حدوداً  به ارزش 48 هزار دلار، ازبکستان  با محصول کود به ارزش 28 هزار دلار، ایران با محصولات آهن و استیل به ارزش 19 هزار دلار، آذربایجان با محصول قند و شکر به ارزش 13 هزار دلار و همچنین کمترین سهم واردات ترکمنستان از کشور قزاقستان با محصول گندم به ارزش 12 هزار دلار بوده است.

وضعیت صادرات به کشورهای همسایه

از نظر اقتصاد کلان، کل کالاهای صادراتی ترکمنستان 7.4 درصد از کل تولید ناخالص داخلی آن را برای سال 2020 تشکیل می دهد. این 7.4 درصد صادرات به تولید ناخالص داخلی برای سال 2020 با 8.1 درصد در سال 2019 مقایسه می شود. به طور کلی صادرات ترکمنستان در سال 2020 از 10,9 میلیارد دلار در سال 2019 به 7,8 میلیارد دلار کاهش یافت.

با توجه به جدول (3) سه محصول بزرگ صادراتی ترکمنستان به کشورهای همسایه  شامل:  نفت خام و روغن های نفتی و سوخت­های معدنی فرآوری شده هستند. در مجموع، این سه گانه صادرات پیشرو 86.1 درصد از کل درآمد حاصل از محموله های کل کشور ترکمنستان را در سال 2020 تشکیل می دهد. سایر صادرات ترکمنستان به کشورهای همسایه در سال2020 شامل سازه های شناور ، پنبه، کتان و منسوجات است که حدودا به ارزش 600 هزار دلار است.

 

جمع­بندی و نتیجه­ گیری

در شرایط اقتصادی کنونی، دیپلماسی اقتصادی ایران با کشورهای همسایه منطقه یکی از مسائل حائز اهمیت و اولویت های دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران است. یکی از کشورهای پیشرو در توسعه اقتصادی و دارای ظرفیت های گسترده برای افزایش همکاری های اقتصادی، کشور ترکمنستان است.

کشور ترکمنستان، علاوه بر داشتن مرز مشترک با ایران، به دلیل وجود اشتراکات قومی، فرهنگی و زبانی توان حضور ویژه در دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران را داراست که البته  در سال های گذشته علیرغم ایجاد فرصت های بسیار گسترده در حوزه توسعه اقتصادی و تجاری با ترکمنستان، به این امر بی توجهی نسبتاً زیادی شده است که این مهم در شرایط تحریم های گسترده آمریکا علیه ایران اهمیت دو چندانی می یابد.

جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان، فرصت های بسیاری برای افزایش همکاری ها در حوزه اقتصادی دارند. در چنین شرایطی، که  برخی از اقدامات متقابل ایران و ترکمنستان ( نظیر نزدیک شدن ایران به آذربایجان بعنوان رقیب منطقه ای ترکمنستان، واگذاری پایگاه نظامی ماری به آمریکا توسط ترکمنستان، ایجاد اختلال برای تجار و رانندگان ایرانی و …) می تواند تاثیر منفی و اصطکاکی را ایجاد بنمایند؛ دیپلماسی اقتصادی ایران و ترکمنستان و افزایش سرمایه گذاری های خارجی و هم افزایی اقتصادی در حوزه های مختلف می تواند منجر به توسعه اقتصادی دو کشور و گسترش روابط اقتصادی و تجاری دو کشور و در نهایت ایجاد روابط راهبردی در حوزه اقتصاد شود و ترکمنستان را از کشورهای رقیب چون اسرائیل و عربستان دور نماید.

بدین ترتیب ایران توانسته است با استفاده از ابزار اقتصاد، به هر دو هدف خود یعنی گسترش روابط اقتصادی با کشور ترکمنستان و افزایش همگرایی های سیاسی و امنیتی با این کشور دست یابد.

 

منابع

1-https://trendeconomy.com

2-https://www.russia-briefing.com

3-https://www.trademap.org

4-https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Turkmenistan

5- https://www.worldstopexports.com

6-https://eco-dip.ir

 

1-  درصد میزان صادرات مهمترین  اقلام  صادر شده از کشور روسیه به کشورهای همسایه به کل میزان  صادرات

برچسب ها: ترکمنستان ، دیپلماسی اقتصادی ، همسایگان ایران ، تجارت خارجی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000QhG

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: ترکمنستان دیپلماسی اقتصادی همسایگان ایران تجارت خارجی جمهوری اسلامی ایران کشورهای همسایه دیپلماسی اقتصادی کشور ترکمنستان توسعه اقتصادی میلیارد دلار تجارت خارجی هزار دلار سال 2020 سال 2019

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۵۸۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده

تین نیوز

وزیر راه و شهرسازی از برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه در ماه آینده خبر داد و گفت: در این کمیسیون دو کشور توافقات خوبی خواهند داشت.

به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه در حاشیه دیدار با رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران و هیات همراه که عصر امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه در ساختمان دادمان برگزار شد، به مسائل مطرح شده در این دیدار اشاره کرد و گفت: کشور ترکیه از کشورهای مهم منطقه و دارای ارتباط خوب با ایران است و با توجه به اینکه مبنای سیاست دولت سیزدهم توسعه روابط با همسایگان قرار داده شده، عزم جدی برای تسهیل مراودات تجار کشورمان با ترکیه داریم.

به گفته بذرپاش در همین راستا ماه آینده، کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه برگزار می شود که در این کمیسیون، دو کشور به توافقات خوبی خواهند رسید.

ترسیم افق تجارت ۳۰ میلیارد دلاری میان ایران و ترکیه

وزیر راه و شهرسازی در ادامه به روابط ترانزیتی گسترده ایران و ترکیه در ۴ پایانه مرزی اشاره کرد و گفت: دو کشور از طریق چهار پایانه مرزی سرو، بازرگان، رازی و کوزه رش، تبادلات تجاری گسترده دارند و با توجه به موقعیت دو کشور برای ایجاد دسترسی متقابل به بازارهای اروپا و آب های آزاد، چشم انداز تجارت ۳۰ میلیارد دلاری قابل دستیابی است.

رئیس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه با بیان اینکه برنامه مفصلی برای توسعه ترانزیت و تجارت میان دو کشور داریم، رشد ۵۸ درصدی توسعه ترانزیت ایران در سال گذشته را گواهی بر عزم جدی دولت سیزدهم در این حوزه با فراهم کردن زیرساخت ها دانست.

وی ادامه داد: در کمتر از ۵۰ روز از سال ۱۴۰۳ نیز بیش از ۵۳ درصد رشد ترانزیت نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت شده که نشان می دهد مسیر ترانزیتی ایران رو به رشد است.

بذرپاش با اشاره به توافق با ترکیه برای تکمیل کریدور شرقی غربی و جنوبی شمال غربی که می تواند مسیری بسیار مطمئن برای دستیابی به بازارهای اروپا و آب های جنوب باشد، از فرصت های بی نظیر شهرستان خوی و پایانه رازی برای رشد ترانزیت خبر داد.

رییس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه تاکید کرد: محور ترانزیتی خوی قطور رازی در راستی توسعه تجارت در حال اجراست و با اجرای این محور، در نظر گرفتن تسهیلات برای تردد فعالان اقتصادی و توسعه زیرساخت ها برای جابه جایی کالاها، می توانیم در سال ۱۴۰۳ نیز رکورد تازه ای در تجارت با ترکیه به ثبت برسانیم.

وزیر راه و شهرسازی همچنین با اشاره به توافقات کریدوری و ترانزیتی ایران با کشورهای همسایه در یک سال اخیر گفت: برخی از این توافقات خبری نمی شود تا مانع سوء استفاده دشمنان شویم.

وی روابط گروه های دوستی پارلمانی را تکمیل کننده مذاکرات اقتصادی و سیاسی دو کشور دانست و گفت: افق روابط ایران و ترکیه روشن است و امیدواریم این گونه نشست ها به تداوم این روابط کمک کند.

تمایل ترکیه به رشد تجارت و افزایش تبادل گردشگر با ایران

در این دیدار «کایهان ترکمن اوغلو»، رئیس گروه دوستی پارلمانی ترکیه و ایران نیز به تمایل ترکیه برای تجارت ۳۰ میلیارد دلاری با ایران و افزایش مبادله گردشگران دو کشور از ۳ میلیون نفر به ۵ میلیون نفر در سال اشاره کرد و گفت: ایران و ترکیه سرزمین فرصت ها و بازار خوبی با توجه به مشترکات فرهنگی محسوب می شوند و امیدواریم روابط اقتصادی و تجاری دو کشور بیش از پیش رونق یابد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • گزارش یک دستاوردسازی تازه در دولت سیزدهم/ چگونه تراز تجارت خارجی ایران مثبت نشان داده می شود؟
  • برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده
  • توسعه روابط خارجی خراسان جنوبی در دستور کار است
  • فصل جدید تجارت با همسایه غربی
  • رشد ۵۹ درصدی تجارت خارجی استان سمنان
  • سیاست همسایگی دولت سیزدهم
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی خود استفاده کنند
  • مخبر: ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی خود استفاده کنند
  • آمادگی استان قزوین برای سرمایه گذاری‌های خارجی
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند